Koronavirus:
digitalizacija kao podrška
građanima i privredi

Zašto smo pokrenuli #DigitalnaSolidarnost

Portal Digitalna solidarnost namenjen je svima koji su usled pandemije koronavirusa u svojim kućama.

Želimo da na jednom mestu objavimo sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, besplatnim onlajn knjigama, kursevima, filmovima, muzici, televizijskom sadržaju za vreme pandemije COVID-19.

Čvrsto verujemo da je solidarnost i odgovornost ključna i da samo zajedno možemo i moramo da budemo bolje i odgovornije društvo.

I zato #OstaniKodKuće !

#COVID19 #DigitalnaSolidarnost

Lista dostupnih usluga

Rad od kuće

Microsoft Teams

Kompanija Majkrosoft je stavila na raspolaganje jedan od svojih najpopularnijih servisa.

U skladu sa pokrenutim inicijativama i društvenom odgovornošću kompanija Majkrosoft je stavila na raspolaganje jedan od svojih servisa za koji smatramo da u situaciji u kojoj se nalazimo može da značajno olakša komunikaciju unutar i izvan organizacije kao i unapredi rad od kuće.
U pitanju je Microsoft Teams platforma. Više detalja o istoj se nalazi nastavku (na navedenim linkovima).
Platforma je besplatna u periodu od 6 meseci.

Rad od kuće

IBM international business machines

IBM rešenje Aspera vam omogućava razmenu velikih fajlova velikom brzinom i olakšava kolaboraciju vašim timovima u skladu sa sigurnosnim zahtevima.

IBM nudi korisnicima 90 dana besplatnog korišćenja Aspera rešenja za prenos digitalnog sadržaja velikog obima na udaljene lokacije, streaming video i drugih podataka u realnom vremenu putem Interneta i efikasniju organizaciju i deljenje velikih datoteka.

IBM Aspera prenosi podatke 100 puta brže od uobičajenih načina, čime se postiže brzina prenosa od nekoliko GBps i sve to uz poštovanje sigurnosnih zahteva.

IBM je omogućio korišćenje i drugih rešenja i platformi, kao što su IBM Cloud, Security, kako bi pomogao korisnicima da se prilagode novim načinima rada i poslovanja.

Rad od kuće

Ingram Micro

Kao vodeći distributer IT opreme i softvera u saradnji sa vendorima na raspolaganje su stavili : Besplatne obuke kao i korišćenje alata i softvera za učenje i rad od kuće.

Kompanija INGRAM MICRO kao vodeći distributer IT opreme i softvera u saradnji sa našim vendorima na raspolaganje su stavili : Besplatne obuke kao i korišćenje alata i softvera za učenje i rad od kuće.

U situaciji u kojoj se nalazimo želimo što više da olakšamo komunikaciju unutar i izvan organizacije, tako i da vreme kvalitetno provedete unapređujući svoja znanja.

Zahvaljujemo se našim vendorima i kompanijama koje zastupamo, verujemo da zajedno možemo biti bolje i odgovornije društvo.

Viber Rakuten
Platforma za komunikaciju

Viber Rakuten

Rakuten Viber je višeplatformska aplikacija za smart telefone koja omogućava trenutnu razmenu poruka i poziva putem interneta.

Rakuten Viber zajednica je platforma na najpopularnijoj aplikaciji za dopisivanje koja obezbeđuje kvalitetne konfverzacije – razmenu tekstualnog, video i audio sadržaja između neograničenog broja članova.

Konverzacije mogu biti dostupne samo za članove zajednice ili samo za administratore.

Rakuten Viber takođe omogućava grupne pozive do 20 ljudi u isto vreme, koja je takođe važna u svakoj zajednici
Platforma je dostupna bez nadoknade neograničeno.

Rad od kuće

PKS Partner

PKS Partner je inicijativa Privredne Komore Srbije koja za cilj ima smanjenje rizika poslovanja svake kompanije koja posluje u Republici Srbiji.

Kroz jedinstvenu onlajn aplikaciju i besplatnu registraciju, automatski dobijate mogućnost da:
– pratite promene (na sat vremena) kod vaših klijenata koje mogu biti uzrokovane novonastalom situacijom
– proverite kredibilnost i istoriju bilo kog privrednog društva u Republici Srbiji
– lako pronađete kompanije koje imaju slične karakteristike kao vaši najbolji kupci ili dobavljači
– izbegnete eventualna nenaplativa potraživanja.

U skladu sa novonastalom situacijom i potencijalnim negativnim efektima po našu privredu, usled širenja virusa covid19, PKS Partner i Privredna Komora Srbije obezbedili su potpuno BESPLATNO korišćenje onlajn aplikacije PKS Partner za sve privrednike u trajanju od 30 dana.

BESPLATNU registraciju možete izvršiti preko sledećeg linka: https://pkspartner.rs/sr/registracija/
PROMO kod za besplatan pristup: PKSPCOV

Cloudtech
Rad od kuće

Cloudteh

Dajemo vam svih 6 meseci besplatnog veb hosting paketa. Želeli bismo vam olakšati produktivnost, započeti posao ili smanjiti troškove u ovom periodu.

Dragi stanovnici Srbije, nakon što smo podržali akciju #ostanikodkuće, odlučili smo da nastavimo svoj doprinos i podržimo oporavak poslovanja posle pandemije.
Dajemo vam svih 6 meseci besplatnog veb hosting paketa. Želeli bismo vam olakšati produktivnost, započeti posao ili smanjiti troškove u ovom periodu.
Akcija važi za sve koji se registruju na veb stranici i odaberu paket sa ove stranice.

Rad od kuće

IT4Biz

Virtuelna kancelarija je BESPLATNI SERVIS kompanije IT4Biz namenjen malim i srednjim preduzećima, koji omogućava bolju organizaciju rada zaposlenih od kuće.

Virtuelna kancelarija je naš BESPLATNI SERVIS koji vam omogućava bolju organizaciju rada vaših zaposlenih od kuće. Servis omogućava onlajn čuvanje, organizovanje i deljenje svih bitnih dokumenata vašeg preduzeća, kao i bezbedno pristupanje sa bilo kog uređaja ili lokacije.
Funkcionalnosti rešenja:
• fleksibilan i efikasan timski rad od kuće (udaljene lokacije)
• kolaboraciona platforma za deljenje dokumenata
• sigurnosan internet protokol
• čuvanje ličnih dokumenata u klaudu i opciono deljenje sa pojedinima unutar firme.
• mogućnost automatske sinhronizacije zajedničkih dokumenata sa klauda na lokalni računar kao i dokumenata sa lokalnog računara na klaud
• mogućnost rada pomoću mobilnih aplikacija (Android, ioS)

Servis će biti besplatan 6 meseci za neograničen broj prijavljenih kompanija.

Rad od kuće

Ibis instruments

Besplatna licenca za “health bota” – isprobajte UiPath softver za automatizaciju evidencije rada od kuće i dnevnih zdravstvenih anketa.

Besplatna licenca za “health bota” – isprobajte UiPath softver za automatizaciju evidencije rada od kuće i dnevnih zdravstvenih anketa. Dodatno do 30. septembra bolnicama i javnim institucijama koje se angažuju na sprečavanju širenja COVID-19 tokom tekuće krize u Srbiji, Severnoj Makedoniji i BiH Ibis Instruments nudi po 5 besplatnih licenci za nadgledane i nenadgledane robote u okviru klaud verzije UiPath enterprise RPA platforme. Za sve ostale kompanije važi 60 dana besplatnog trial perioda.

Narodno Pozoriste Beograd
Umetnost i kultura

Narodno pozorište

Gledajte onlajn repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Narodno pozorište u Beogradu u vanrednom stanju, zbog koga je moralo da prekine prikazivanje predstava pred publikom, počinje sa emitovanjem svojih predstava putem interneta (streaming).
Prva predstava na repertoaru je „Bela kafa“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i biće prikazana u sredu 18. marta 2020. godine, sa početkom u 21 čas.
Publika predstavu može gledati na sajtu Narodnog pozorišta, na kojem će biti objavljen i repertoar sledećih emitovanja.
Ostajemo zajedno uz belu kafu koja se i pije kod kuće.

VIP Mobile
Rad od kuće

VIP Mobile

Za sve pripejd i postpejd korisnike besplatan Net za Chat tarifni dodatak.

Internet za Chat obuhvata neograničeno korišćenje Viber, Facebook, Facebook Messenger i WhatsApp aplikacije. Pozivi i video pozivi podržani su samo u okviru Viber aplikacije. Dodatak za Facebook ne obuhvata audio i video sadržaj dostupan u okviru ove aplikacije.
Ovaj dodatak deo je kampanje „Brini o sebi i drugima“ i osmišljen je kako bi korisnicima pomogao da i u periodu izloacije ostanu informisani i u kontaktu sa njima važnim ljudima.
Aktivaciju vršiš jednostavno slanjem reči DA putem besplatnog SMS-a na broj 123470. Aktivirani dodatak važi u periodu od 30 dana.

Edukacija

Semos Education

Semos Education nudi širok spektar obuka i treninga iz oblasti IT-a.

Semos Education nudi širok spektar obuka i treninga iz oblasti IT – mi smo ovlašćeni trening partneri kompanija kao što su Microsoft, AWS, Cisco, VMware, EC Council, ISTQB i Unity; a održavamo i OpenSource obuke kao što su Linux, Android, Angular, React, Vue, Node, Python, Go, JavaScript, PHP, HTML/CSS. Takođe, bavimo se i edukacijom na polju kreativnih industrija i projektnog menadžmenta, pružajući obuke kao što su Adobe, Autodesk, ITIL, Scrum i DASA.

superskola.rs
Edukacija

Super Škola

Super Škola – moja internet učionica.

SuperŠkola je namenjena đacima 5-8. razreda za lakše i kvalitetnije učenje od kuće. Sadrži oko 700 video lekcija iz 4 predmeta, 1500 postupno rešenih zadataka, 1300 pitanja u testovima znanja i još mnogo toga.

Platforma je dostupna bez nadoknade neograničeno.

Edukacija

Admin Trening Centar

U danima vanrednog stanja svi građani Srbije mogu da slušaju uživo stručne IT obuke iz udobnosti svog doma. Potrebno je samo da pratite raspored besplatnih obuka na sajtu.

U danima vanrednog stanja svi građani Srbije mogu da slušaju uživo stručne IT obuke iz udobnosti svog doma. Potrebno je samo da pratite raspored besplatnih obuka na našem sajtu.

Potrebni su Vam računar i internet konekcija. Prijave nam pošaljite tako što ćete popuniti formu na stranici kursa koji želite da slušate.

Edukacija

Fondacija Petlja

Besplatni onlajn sadržaji za učenje programiranja za učenike i širu populaciju, sa posebnim kursevima za učenje od kuće dok su škole zatvorene.

Osnovni proizvod Fondacije Petlja su besplatni, interaktivni edukativni resursi poput priručnika, zbirki zadataka, video lekcija i dr. koji su namenjeni učenju programiranja u osnovnim i srednjim školama i pripremi takmičara, kao i svima ostalima koji žele da nauče da programiraju.

Po zatvaranju škola, Fondacija Petlja je podigla posebnu stranicu Učionica https://petlja.org/ucionica sa onlajn kursevima koji prate zvanične školske programe i učenici mogu samostalno ili u saradnji sa nastavnikom da ih prolaze.

Rad od kuće

Nutanix

Frame je jedinstvena Desktop-as-a-Service (DaaS) platforma koja je od početka napravljena za korišćenje aplikacija iz clouda, putem web browsera. Korisnici mogu da biraju koji će cloud da koriste, jer Frame ne diktira korišćenje određene infrastrukture.

Frame je jedinstvena Desktop-as-a-Service (DaaS) platforma koja je od početka napravljena za korišćenje aplikacija iz clouda, putem web browsera. Korisnici mogu da biraju koji će cloud da koriste, jer Frame ne diktira korišćenje određene infrastrukture.

Frame pruža sve što je potrebno da bi se aplikacije nesmetano koristile u cloudu. Integrisan je sa najpopularnijim servisima za skladištenje podataka i autentifikaciju. Softver može da se koristi u bilo kom browseru koji podržava HTML5.

Skaliranje kapaciteta sistema u realnom vremenu je jedna od ključnih inovacija koju je Frame uveo. Kompanije plaćaju samo za resurse koje trenutno koriste, a sistem vrši predikciju i alokaciju resursa u zavisnosti od trenutnog opterećenja. Ovo značajno smanjuje troškove IT infrastrukture.

Krojaceva skola
Edukacija

Krojačeva škola

U znak digitalne solidarnosti, besplatnim kursevima su dodati HTML i TOP CV online kursevi.

Krojačeva škola je platforma za online učenje, usavršavanje i brzu prekvalifikaciju.
Svi kursevi su za IT i ostale oblasti.
– na srpskom jeziku,
– trajno dostupni,
– bez vremenskog ograničenja,
– video lekcije,
– skripte, materijal za vežbu, praktičan rad,
– podrška i
– sertifikat.

U znak digitalne solidarnosti, besplatnim kursevima su dodati HTML i TOP CV online kursevi.
Krojačeva škola je škola u kojoj se nauči – sve drugo je drugo.

Vulkan znanje
Edukacija

Vulkan znanje – Vulkan izdavaštvo

Digitalni udžbenici VULKAN E-ZNANJE u potpunosti prate zahteve današnjih generacija učenika i savremenog obrazovanja.

Digitalni udžbenici VULKAN E-ZNANJE u potpunosti prate zahteve današnjih generacija učenika i savremenog obrazovanja. VULKAN E-ZNANJE je najsavremenija platforma, nastala u saradnji sa kompanijom Mozaik Education. Na platformi nalaze se svi naši odobreni udžbenici urađeni po novom Planu i programu nastave i učenja. U našoj galeriji nalazi se više od 1200 3D animacija, video i audio zapisa, fotografija, 300 testova za proveru znanja za svaki razred gde učenik dobija informaciju da li je tačno uradio zadatak, kao i rezultat celokupnog testa, 110 interaktivnih tematskih alata i igara koji utiču na razvijanje različitih kognitivnih veština.

Vivify Scrum
Rad od kuće

Vivify Scrum

VivifyScrum je alat za upravljanje projektima i timovima koji rade na njima.

VivifyScrum je alat za upravljanje projektima i timovima koji rade na njima. Nadamo se da će naš alat pomoći onima koji možda nemaju toliko iskustva sa radom na daljinu dok traje epidemija COVID-19.

Edukacija

Kampster onlajn škola

Besplatno za škole, fakultete i kompanije u Republici Srbiji – Platforma specijalizovana za učenje na daljinu.

Kampster platforma za učenje na daljinu omogućava školama da kreiraju zasebna odeljenja na platformi, zaseban raspored časova i kontrolu nad učenicima jer platforma poseduje naprednu analitiku koja omogućava praćenje prisustva i aktivnosti učenika na platformi.

Kampster takođe poseduje pametan algoritam koji učenicima pomaže da na jednostavan i interaktivan način uče na daljinu. Profesori mogu brzo i lako na dnevnom nivou izvršiti proveru znanja i time osigurati kontinuitet u nastavi.

Shtreber
Edukacija

Shtreber

Internet platforma www.shtreber.com je jedna od najpopularnijih internet lokacija za decu koja pohađaju od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Internet platforma www.shtreber.com je jedna od najpopularnijih internet lokacija za decu koja pohađaju od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Štreber sadrži školsku građu iz osnovnih predmeta, ali je njegova najveća vrednost u tome što ima kapacitet za masovno testiranje znanja. Osmišljen je kao igra kroz koju se uče lekcije za školu.Nudimo mogućnost zadavanja domaćih i kontrolnih zadataka, radimo redovna testiranja đaka kao i pripremu za završni kombinovani test.

Edukacija

Softline Education

U obrazovnom centru Softline, koji je zvanični predstavnik za obuke, polaganja i izdavanje sertifikata za ADOBE, AUTODESK i MICROSOFT, možete slušati obuke kod instruktora koji su za skoro dve decenije…

U obrazovnom centru Softline, koji je zvanični predstavnik za obuke, polaganja i izdavanje sertifikata za ADOBE, AUTODESK i MICROSOFT, možete slušati obuke kod instruktora koji su za skoro dve decenije obučili oko 1000 domaćih i stranih preduzeća, veliki broj državnih institucija, kao i nekoliko desetina hiljada pojedinaca iz Srbije i inostranstva.

U znak digitalne solidarnosti nudimo vam besplatne kurseve: Uvod u HTML, Windows & Power Point, Animate i Autocad 2D osnove. Sva predavanja izvode se uživo preko virtuelne učionice i podrazumevaju aktivnu interakciju sa predavačem.

Tokom časova radite primere i postavljate pitanja uživo predavaču, a nakon časova možete odgledati predavanje koliko god puta želite. Ako imate nedoumice prilikom izrade domaćih zadataka, u ćaskanju/četu možete postaviti pitanja predavaču i on će vam sledeći čas pomoći.

Na najefikasniji način STEKNITE PRAKTIČNA ZNANJA ZA BUDUĆNOST KAKVU ŽELITE.

Umetnost i kultura

Narodni muzej Leskovac

Svoje priče Muzej objavljuje pod naslovom „MUZEJ OD KUĆE“ na profilima društvenih mreža Instagram i Fejsbuk, kao i na sajtu.

Svoje priče Muzej objavljuje pod naslovom „MUZEJ OD KUĆE“ na profilima društvenih mreža Instagram (@muzejleskovac) i Fejsbuk (@muzejleskovac), kao i na sajtu (muzejleskovac.rs) gde posetioci mogu preuzeti i mobilnu aplikaciju multimedijalni vodič. Takođe, Narodni muzej u Leskovcu ima aktivan YouTube kanal (Narodni muzej Leskovac)  gde posetioci mogu naći audio vodič i vodič na znakovnom jeziku, kao i 3D rekonstrukciju arheološkog nalazišta Caričin Grad i još mnogo toga.

Opis servisa: U cilju podržavanja akcije #ostanikodkuće, svakog dana Narodni muzej Leskovac približava priče o muzeju u Leskovcu, ali i istoriji leskovačkog kraja. Sredom i petkom, na sajtu Muzeja u okviru strane DIGITALNI MUZEJON  Narodni muzej u Leskovcu će objavljivati sadržaje za decu.

Narodni muzej Leskovac, u sklopu aktuelne akcije #ostanikodkuće, u okviru programa namenjenom deci, krenuo je sa emitovanjem serijala MUZEJSKA AZBUKA (https://www.youtube.com/watch?v=gEvk6ugIBvA&t=1s)

.

Svake srede emitovaće se epizoda u kojoj će biti predstavljeno po nekoliko predmeta iz Muzeja, prateći redosled slova iz Azbuke, dok će svakog petka biti objavljen kviz koji će pratiti prethodnu epizodu serijala.

 

Serijal objavljujemo na svim društvenim mrežama i na sajtu Muzeja, dok će kviz biti objavljivan samo na sajtu.

Umetnost i kultura

Narodni muzej Pančevo

Virtuelni muzej Pančevo

Na sajtu je izabrano i predstavljeno blago koje se nalazi u depoima pančevačkog Muzeja a koje posetioci do sada nisu imali priliku da vide. Pored galerija svih odeljenja Muzeja, sajt ima i virtuelnu turu – šetnju po muzeju. Svaki predmet prati tekst, gde se osim naziva mogu dobiti i dodatne informacije.

Umetnost i kultura

Narodni muzej

Narodni muzej u Beogradu je muzej kompleksnog tipa posvećen zaštiti, interpretaciji i promociji slojevitog, multikulturnog nasleđa centralnog Balkana i Evrope.

Narodni muzej u Beogradu je muzej kompleksnog tipa posvećen zaštiti, interpretaciji i promociji slojevitog, multikulturnog nasleđa centralnog Balkana i Evrope – kultura od praistorije do danas – kroz arheološku, numizmatičku i umetničku građu. Muzej prikuplja, čuva, štiti na osnovu principa preventivne zaštite, unapređuje znanja. On tumači istorijske i savremene kulture, nacionalni identitet da služi kao izvor saznanja i aktivan centar učenja u zajednici i okruženju.

Rad od kuće

PKS Verto

Verto platforma za razmenu elektronske dokumentacije nastala je uz podršku Privredne komore Srbije.

Verto platforma za razmenu elektronske dokumentacije nastala je uz podršku Privredne komore Srbije. Verto omogućava da procesi slanja i prijema dokumenta budu sigurni i da obezbede značajne uštede novca i vremena, a da se pritom zadrže svi pozitivni efekti tradionalnog slanja i prijema preporučenih pošiljki.

Usled svih benefita koje platforma pruža, očekivanja su da će način razmene dokumenata koji Verto obezbeđuje uskoro postati dominantan u odnosu na tradicionalne, odavno prevaziđene načine sigurne dostave i potvrde prijema dokumenata. Proces registracije je brz i besplatan i ni u kom slučaju ne nameće korisnicima obavezu korišćenja Verto platforme. Potrebno je samo da se Zastupnik kompanije jednom registruje kako bi potom omogućio dalju registraciju svih svojih kolega koji imaju potrebe da primaju i šalju dokumenta kao što su fakture, ugovori i sva druga poslovna dokumentacija.

Registracija na platformu sa neograničenim brojem korisnika po privrednom društvu uz korišćenje svih trenutno dostupnih funkcionalnosti bez ograničenja na broj poslatih i primljenih dokumenata, kao i sva korisnička podrška su do daljnjeg u potpunosti besplatni za sve korisnike platforme.

Umetnost i kultura

Arhiv Vojvodine

Digitalne prezentacije i izložbe Arhiva Vojvodine.

Digitalne prezentacije i izložbe Arhiva Vojvodine:
1. Izgradnja Banske palate u Novom Sadu, kroz odabranu arhivsku građu
2. U ogledalu vremena – srpsko građansko društvo na razmeđi vekova kroz Zbirku dr Jovana Milekića

Umetnost i kultura

Beogradska filharmonija

Ostani kod kuće – slušaj muziku!

Budući da su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije sada dostupne za istraživanje od kuće.

Na sajtu www.bgf.rs mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka Veštica i meastro, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradska filharmonija za „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i Peća i vuk“.

Autor priče „Veštica i maestro“ je dirigent Hauard Grifits, dugogodišnji saradnik i čest gost Beogradske filharmonije, a muziku je komponovao Fabijan Kuncli. Filharmoničarke Slavica Perić i Tamara Marinković Tomić su naratorke u ovoj muzičkoj bajci i decu najpre upoznaju sa čudnim stanovnicima jednog sela – porodicom Gudačkić, Drvenjaković, Limenjaković i Udaraljkić, a potom sa malom vešticom i njenom velikom tajnom koju će otkriti dobri maestro. Ovu kompoziciju orkestar je izvodio tokom prošlogodišnjih druženja sa decom kada su na poklon dobijala i knjigu sa ilustrovanom bajkom i QR kodom preko koga se mogla čuti ova priča, sada dostupna svima.

“Moj prvi CD klasične muzike” je Beogradska filharmonija izdala 2017. godine. Naratori u čuvenoj kompoziciji “Peća i vuk” Sergeja Prokofjeva su poznati tandem Gorica Nešović i Dragan Ilić, a zajedno sa filharmonijskim orkestrom u izvođenju “Karnevala životinja” Kamija Sen-Sansa učestvuje klavirski LP Duo.

Televizijski program

Orion TV

Moja škola – VOD servis u okviru Orion TV aplikacije. Svi časovi na jednom mestu. RTS 3 i RTS 2 dostupni svim korisnicima u besplatnom režimu.

VOD servis pod nazivom Moja škola sa svim časovima sa RTS-a na jednom mestu kao i RTS 3 i RTS 2 koji emituju nastavu na daljinu za učenike osnovnih škola u okviru aplikacije Orion TV. Orion TV je aplikacija koja omogućava da pratite TV program uživo na mobilnim telefonima i tabletima, bilo kada i bilo gde. Orion TV usluga je dostupna korisnicima svih lokalnih mreža. Uz registraciju, korisnici mogu pristupiti sadržajima koji se naplaćuju.

Umetnost i kultura

Biblioteka grada Beograda

Digitalna biblioteka, sa 633 naslova knjiga, periodike i starih geografskih karata koji se čuvaju u Odeljenju posebnih fondova Biblioteke grada Beograda i AVA onlajn platforma za gledanje filmova.

Digitalna biblioteka, sa 633 naslova knjiga, periodike i starih geografskih karata koji se čuvaju u Odeljenju posebnih fondova Biblioteke grada Beograda. Čitava kolekcija je dostupna u potpunosti (u punom tekstu).

AVA je onlajn platforma za gledanje najboljih savremenih svetskih dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Na njoj se trenutno nalazi preko 100 filmova.
Iako je AVA platforma inače besplatno dostupna samo članovima Biblioteke grada Beograda, uz saglasnost kompanije Reelport GmbH, koja je vlasnik platforme, omogućili smo da platforma bude dostupna SVIM GRAĐANIMA SRBIJE DO 1 MAJA 2020.

Umetnost i kultura

Balkanski književni glasnik

Balkanski književni glasnik poklanja sve brojeve svog časopisa, kao i kompletnu Belu biblioteku.

Balkanski književni glasnik poklanja sve brojeve svog časopisa, kao i kompletnu Belu biblioteku. Na ovoj akademskoj mreži, na kojoj je postavljena većina materijala, uskoro će se pojaviti i ostala naša izdanja.

Edukacija

Pearson

Obrazovna kompanija Pirson veruje da je uspeh zasnovan na učenju. Čitajte i učite sa nama!

SVIMA su na raspolaganju Pearson Readers, lektire za učenje engleskog jezika. Pratite link dole i aktivirajte kod:
1. Kod za osnovce: ESSFMP-MASS-POME-SYNC-RUBY-MAGE
2. Kod za srednjoškolce: ESSFMR-GAEA-POME-SYNC-CATO-HOPE
Učenje ne prestaje!

Rad od kuće

Kadrovska.rs

Ovo je veb aplikacija koja ima funkciju pomoćnog alata za rad pravne službe i upravljanje ljudskim resursima .

Kadrovska.rs je jedinstvena veb platforma koja olakšava i ubrzava proces izrade i administracije kadrovskih dokumenata i koja poslodavcima omogućava da izrade neophodne izveštaje i vode obavezne evidencije radi zakonitog poslovanja.

Kadrovska.rs predstavlja jedinstveni spoj IT stručnjaka i pravnika jer je izrađena kao web platforma sa ciljem da olakša i ubrza rad kadrovske službe i omogući Poslodavcima zakonito poslovanje.

Koristeći se znanjem pravnika koji su izradili univerzalne modele akata iz radnih odnosa i veštinom IT stručnjaka stvoreni su alati za automatsku izradu kadrovskih dokumenata. Sve modele dokumenata naši pravnici ažuriraju u skladu sa važećim propisima, a postoji i mogućnost izmena modela prema potrebama klijenta.

Kontakt na kome građani mogu detaljno da se informišu: office@kadrovska.rs

Rad od kuće

Viva verbum

Nakon ukidanja vanrednog stanja savetovalište Centra Viva Verbum će nastaviti sa pružanjem besplatne psihološke podrške putem imejla office@vivaverbum.rs ili putem chat opcije na našem zvaničnom sajtu www.vivaverbum.rs.Termin u kojem se klijenti mogu obratiti za savet je nedelja od 21 do 23č.

Nakon ukidanja vanrednog stanja savetovalište Centra Viva Verbum će nastaviti sa pružanjem besplatne psihološke podrške putem imejla office@vivaverbum.rs ili putem chat opcije na našem zvaničnom sajtu www.vivaverbum.rs
Termin u kojem se klijenti mogu obratiti za savet je nedelja od 21-23č

Psihološka podrška podrazumeva:
• Pomoć porodicama dece sa smetnjama u razvoju,
• Pomoć roditeljima dece opšte populacije,
• Pomoć adolescentima i odraslima.

Naš tim vam pruža:
• edukativno – informativne razgovore i podršku pri radu sa decom u kućnim uslovima,
• pomoć i podršku porodici u prevazilaženju izazova sa kojim se susreću na putu roditeljstva,
• pomoć i podršku svim pojedincima u novonastalim okolnostima izolacije i samoizolacije.

Individualna savetovanja se odvijaju svakim danom u vremenu od 19- 21 časova.

Pružamo mogućnost podrške:
• putem video poziva,
• putem elektronske pošte i razmenom poruka (live chat) sa terapeutima.

Zainteresovani se mogu javiti putem elektronske pošte office@vivaverbum.rs

Terapeuti:
Irena Stojijković, dipl. defektolog, psihoterapeut TA Stojnić Mirna master logoped, porodični psihoterapeut, osnivač centra Bojana Spasojević, dipl. pedagog, porodični psihoterapeut

Rad od kuće

Avaya Spaces i Cisco Webex – Algotech

Rad na daljinu, razmena poruka i fajlova, audio i video pozivi, kreiranje timova, onlajn sastanci…

Avaya nudi poslovnu verziju (Business) Avaya Spaces servisa bez naknade obrazovnim i neprofitnim organizacijama do 31. avgusta. Ova besplatna ponuda Avaya Spaces servisa pruža korisnicima audio i videokonferencije kapaciteta do 200 učesnika, prostore za čet, deljenje i čuvanje podataka,online održavanje nastave na daljinu kao i dostupnost putem internet pretraživača ili mobilne aplikacije.
Platforma je dostupna bez nadoknade do 31. avgusta 2020. godine.

CISCO Webex je cloud bazirana platforma, koja vam omogućava jednostavno rešenje za komunikaciju između svih zaposlenih u kompaniji, kao i mogućnost organizovanja onlajn sastanaka. CISCO Webex olakšava organizaciju rada od kuće zaposlenih i nudi opcije
razmene poruka i fajlova, audio i video konferencije, kreiranje timova, organizovanje onlajn sastanaka.
Platfroma je dostupna bez nadoknade 90 dana.

Klett Grupa Srbija - eUcionica
Edukacija

eUčionica – Klett Grupa Srbija

Obrazovna platforma koja nudi personalizovano učenje prilagođeno svakom učeniku.

E-učionica je jedinstvena obrazovna platforma koja nudi personalizovano učenje prilagođeno svakom učeniku. Na platformi se nalaze digitalni udžbenici za sve predmete koji se izučavaju u skladu sa reformisanim programima nastave i učenja. Kroz interaktivne testove i zadatke u e-udžbeniku, učenici mogu da provere koliko su uspešno savladali gradivo, da napreduju svojim tempom, a pregledom statistike nastavnik odmah stiče uvid u kojoj je meri svaki od učenika dostigao očekivane ishode.
Platforma je dostupna bez nadoknade do 31. avgusta 2020. godine.

Televizijski program

Supernova

Kablovski operator Supernova svim svojim korisnicima je omogućio besplatno gledanje Video kluba sa 376 filmova i 43 serije sa više od 600 epizoda.

Kablovski operator Supernova svim svojim korisnicima je omogućio besplatno gledanje Video kluba sa 376 filmova i 43 serije sa više od 600 epizoda. U zavisnosti od paketa koji koriste, korisnicima je, takođe besplatno, otključano i više od 30 televizijskih kanala vrhunskog kvaliteta.

Edukacija

Portal paragraf.rs

Najnoviji propisi u vezi sa vanrednim stanjem i korona virusom služe pravovremenom informisanju i edukaciji privrednih subjekata i građana o pravima i obavezama koji proističu iz novodonetih normi.

Pravni subjekti će pronaći stručne tekstove – analize, tumačenja, komentare – kako da primene pravo u poslovanju, dok će građani takođe biti na izvoru informacija o važnim imperativnim normama kojih treba da se pridržavaju.

Ova stranica se ažurira više puta u toku dana.

Edukacija

British Council

British Council nudi besplatan sadržaj za učenje i unapređenje engleskog jezika za odrasle, tinejdžere i decu.

1. LearnEnglish: testirajte nivo znanja engleskog a zatim ga unapredite kroz lekcije, vežbanja iz gramatike i ostale aktivnosti.

2. LearnEnglish Teens: sajt gde tinejdžeri uče i vežbaju engleski kroz zanimljive teme iz sveta muzike, filma, nauke i još mnogo toga.

3. LearnEnglish Kids: portal za klince i njihove roditelje da se zajedno zabave i uče engleski kroz pesmice, igrice i ostale zabavne aktivnosti.

Umetnost i kultura

pretraživa.srb

Portal digitalizovanih mašinski čitljivih pretraživih materijala kulturnog nasleđa.

Portal digitalizovanih mašinski čitljivih pretraživih materijala kulturnog nasleđa iz fondova ustanova: Univerzitetska biblioteka Beograd, Narodna biblioteka Srbije, Narodni muzej, Biblioteka matice srpske, Biblioteka grada Beograda, Gradska bibliteka u NS, Udruženje Adligat i još 20 partnerskih ustanova kulture uz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Preko 600.000 strana pretraživih novina, knjiga i drugih odabranih sadržaja. Korisnici mogu lako pronaći materijale koji se odnose na njihove pretke, rodni grad ili bilo koji pojam unošenjem reči za pretragu pošto su svi materijali pretraživi po celom tekstu.

Edukacija

The English Book

Digitalni sadržaji odobrenih udžbenika za engleski jezik za osnovne škole, izdavača The English Book, dostupni su besplatno za upotrebu.

Digitalni sadržaji odobrenih udžbenika za engleski jezik za osnovne škole, izdavača The English Book, dostupni su besplatno za upotrebu. Materijali su namenjeni nastavnicima, učenicima ali i roditeljima pa su i prema svojoj svrsi napravljeni u različitim formatima. Audio, video sadržaji, interaktivne aktivnosti i vežbanja, rečnici, testovi, igrice i još mnogo toga, su vam na raspolaganju za korišćenje, prilagodljivi uzrastu i tehničkim mogućnostima svih učesnika u novom obliku učenja na daljinu.

Rad od kuće

VMware Horizon

Rad na daljinu, kontrola korisničkih uređaja

Infrastructure, VDI), kao i aplikacijama, kao i aplikacijama, bilo da se radi o on-premise instalaciji, ili o korišćenju VMware Horizon platforme kroz neki od javno dostupnih klaud platformi (Microsoft Azure, AWS, IBM Cloud).

VMware Horizon omogućava kreiranje virtualnih desktopova baziranih na Windows ili Linux OS-u, kao i virtualizaciju aplikacija, tako da se kroz jedinstvenu platformu omogući jednostavan pristup potrebnim resursima i aplikacijama sa bilo koje lokacije. Administratori mogu jednostavno da podese različite parametre vezane za pristup i kontrolu samih virtualnih desktopova, dok se krajnjim korisnicima omogućava rad sa svojim desktopovima i aplikacijama bilo gde da se nalaze.

VMware Workspace One (WSO) je platforma koja omogućava upravljanje različitim korisničkim uređajima (laptop/desktop, Windows, Linux, Chrome OS, Apple, Android, rugged devices), a kako bi se omogućio siguran i kontrolisan pristup različitim aplikacijama. WSO omogućava da korisnici koriste svoje lične (BYOD) ili korporativne uređaje, za pristup različitim aplikacijama koje su im potrebne, bez potrebe za instalacijom istih na pojedinačnim računarima, bez obzira da li se radi o internim ili javnim aplikacijama, da li su instalirane on-prem ili su dostupne kao SaaS, uključujući i Horizon virtualne desktopove i virtualizovane aplikacije. Kroz Single-Sign On (SSO) i kroz portal koji je korisnicima dostupan, administratori mogu da definišu pravila i polise koje određuju na koji način se određenim aplikacijama pristupa, kao i ko ima prava pristupa istim, proverava se usklađenost uređaja sa korporativnin sigurnosnim politikama. Time se smanjuje rad na konfiguraciji, nepotrebno spajanje na korporativnu mrežu, a povećava sigurnosti i fleksibilnost pristupa.

Rad od kuće

checkpoint.rs

Zbirka javno dostupnih podakta o pravnim licima i preduzetnicima na teritoriji Srbije, Crne Gore i Albanije.

Pomažemo kompanijama da:

– Pronađu nove klijente;
– Provere kako posluju i koliko su rizični;
– Prate sve bitne promene kod svojih klijenata na dnevnom nivou;
– Naplate svoje potraživanje;

Svim firmama u zemlji, kojima je to potrebno, omogućavamo korišćenje naših informacija mesec dana gratis, preko linka ispod kako bi dodatno zaštitile svoje poslovanje i predvidele koliko je to moguće dalje rizike u ovom trenutku.

Umetnost i kultura

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Časopis „Kultura“, Vremenska linija kulture Republike Srbije, filmovi o Beogradskom kontrapunktu iz 2017. i 2018. godine.

Sajt časopisa „Kultura“, na kom su dostupni svi brojevi časopisa za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku „Kultura“, koji bez prekida izlazi od 1968. godine.

Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice, koja predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda.

Filmovi posvećeni „Beogradskom kontrapunktu“, međunarodnoj konferenciji čiji je cilj uspostavljenje dijaloga između pisaca, umetnika i mislilaca iz različitih delova sveta, oko najvažnijih pitanja našeg vremena, prvi put održanoj 2017. godine.

Rad od kuće

Coin&Fund

Coin&Fund je onlajn edukativni alat za podršku boljem odlučivanju u preduzeću i finansijskoj pismenosti.

Coin&Fund je edukativni alat pomoću kojeg korisnici svih nivoa znanja
imaju priliku da saznaju kako njihove odluke kao direktora virtuelnih
kompanija utiču na poslovanje celokupnog preduzeća kroz prizmu odabranih
indikatora uspešnosti poslovanja.

Poslovna simulacija uči korisnike-zaposlene, studente, učenike,
entuzijaste o pravilnom i analitičkom sagledavanju odluka u biznisu,
čineći ih boljim kolegama, zaposlenima i preduzetnicima.

Alat pruža mogućnost korisnicima da na interaktivan način sagledaju
efekte odluka na preduzeće.

user:casaforte1, password:casaforte

Umetnost i kultura

Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda svim zainteresovanim građanima nudi što neposredniji pristup svojim digitalnim sadržajima.

Muzej grada Beograda je u sklopu procesa digitalizacije omogućio zainteresovanim građanima da putem muzejskog sajta ostvare pristup svim brojevima muzejskog Godišnjaka (1954-2018). Građanima je posredstvom muzejskog sajta pružena i mogućnost da se obaveste o najznačajnijim zbirkama i legatima našeg muzeja. Posebne stranice u sklopu sajta posvećene su radu naših organizacionih jedinica, kao što su: Konak kneginje Ljubice, Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Banjičkog logora, Arheološko nalazište u Vinči, Zbirka ikona Sekulić i druge.

Umetnost i kultura

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti Beograda predstaviće svoje programe posetiocima putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, i Youtube kanala

1965. godine. Osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti (1965-1980) bio je Miodrag B. Protić, slikar i autor značajnih izložbi, knjiga i tekstova iz oblasti istorije jugoslovenske i srpske moderne umetnosti. Za projekat MSUB arhitekate Ivanka Raspopović i Ivan Antić su na dan otvaranja Muzeja, dobili Oktobarsku nagrada Beograda za arhitekturu.

Retrospektivna izložba Marine Abramović Čistač dovodi umetnicu posle 44 godine u Beograd da izlaže samostalno. Na izložbi koja je trajala četiri meseca (od 21. septembra 2019- 20. januara 2020. godine)posetioci su mogli videti sve najvažnije radove iz Marinine bogate pedesetogodišnje karijere. Najzanimljiviji segment izložbe je živi segment izložbe, tačnije reperformansi. Umetnici su ponovo izvodili neke od Marininih najznačajnijih performansa (Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep, Oslobađanje glasa, Oslobađanje tela, Udisanje/izdisanje, Imponderabilia, Svetlo/tama, Odnos u vremenu, Radni odnos, AAA-AAA, Manifest umetnikovog života). Izložba je imala i brojne prateće programe, kao što su bioskop i javna predavanja naših najpriznatijih stručnjaka na temu performansa.

Umetnost i kultura

Narodno pozorište Niš

Narodno pozorište Niš je odlučilo da napravi onlajn repertoar i da putem linka budete u mogućnosti da pogledate neke od najboljih i najgledanijih predstava niškog teatra.

U skladu sa odlukom o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, a zbog nemogućnosti daljeg planiranja repertoara, Narodno pozorište Niš je odlučilo da napravi onlajn repertoar i da putem linka budete u mogućnosti da pogledate neke od najboljih i najgledanijih predstava niškog teatra.

Kako bismo vam boravak kod kuće učinili što prijatnijim i ovaj prekid pozorišnog života što kraćim, odlučili smo da vam tri puta nedeljno prikazujemo snimke naših predstava. Predstave možete pogledati na linku koji ćemo objaviti na sajtu Pozorišta www.narodnopozoristenis.rs, kao i na društvenim mrežama i koji će biti aktivan 48 časova, a nakon toga ćemo link zameniti i prikazati novu predstavu.

Glumci Narodnog pozorišta su se uključili u kampanju OSTANI kod KUĆE i snimili za vas kratke video poruke koje možete pogledati na društvenim mrežama u kojima apeluju da se pridržavate preporuka i ostanete svi u svojim domovima dok pandemija ne prođe.

S poštovanjem,

Vaše Narodno pozorište Niš

Retrospektivna izložba Marine Abramović Čistač dovodi umetnicu posle 44 godine u Beograd da izlaže samostalno. Na izložbi koja je trajala četiri meseca (od 21. septembra 2019- 20. januara 2020. godine)posetioci su mogli videti sve najvažnije radove iz Marinine bogate pedesetogodišnje karijere. Najzanimljiviji segment izložbe je živi segment izložbe, tačnije reperformansi. Umetnici su ponovo izvodili neke od Marininih najznačajnijih performansa (Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep, Oslobađanje glasa, Oslobađanje tela, Udisanje/izdisanje, Imponderabilia, Svetlo/tama, Odnos u vremenu, Radni odnos, AAA-AAA, Manifest umetnikovog života). Izložba je imala i brojne prateće programe, kao što su bioskop i javna predavanja naših najpriznatijih stručnjaka na temu performansa.

Rad od kuće

Kancelarko

Kancelarko je program za elektronsko kancelarijsko poslovanje. Vaša digitalna kancelarija.

Kancelarko je program za elektronsko kancelarijsko poslovanje. Vaša digitalna kancelarija. Sastoji se od 2 korisna modula.

e-Delovodnik je izuzetno pogodan za rad na daljinu i služi za digitalnu manipulaciju i internu razmenu dokumentima u klaudu (unos dokumenata, deljenje sa članovima tima, različite privilegije pristupa unutar tima).

e-Fakture služe za elektronsko slanje faktura bez pakovanja, kovertiranja, odlaska u poštu, plaćanja usluge.Sistem alarma i notifikacija pomaže u praćenju obaveza, zadataka, važnih datuma koji se odnose na istek ugovora.

Rad od kuće

Cisco

Besplatne platforme koje kompanija Cisco nudi građanima i privredi.

1. Cisco AnyConnect Secure Mobility Client je VPN klijent i omogućava povezivanje na VPN mrežu vaše firme i rad sa udaljenih laptop računara i mobilnih telefona kao i potpunu kontrolu pristupa od strane bezbednosnih timova. Licence možete zahtevati na linku ili se obratite lokalnom Cisco timu za pomoć na imejl digitalnasolidarnost@cisco.com ili posetite www.cisco.rs/workfromhome.

2. Cisco Umbrella je servis koji vas štiti od zloćudnih Internet destinacija i brzo i lako postavlja bezbednosni kišobran oko vašeg sistema. Registrujte se na linku i započnite korišćenje servisa na 14 dana koje možete produžiti do 90 dana ako kontaktirate Cisco lokalni tim na imejl digitalnasolidarnost@cisco.com ili posetite www.cisco.rs/workfromhome.

3. Duo Security omogućava organizacijama da dvofaktorski verifikuju identitet korisnika i kvalifikuju uređaje kojima se može verovati pre nego što pristupe aplikacijama. Za povećanje broja korisnika u probnom periodu obratite se lokalnom Cisco timu za pomoć na imejl digitalnasolidarnost@cisco.com.

Rad od kuće

shopen.com

Shopen je ecommerce platforma za jednostavno i brzo kreiranje onlajn prodavnica.

Shopen je ecommerce platforma za jednostavno i brzo kreiranje onlajn prodavnica. Predstavlja kompletno prodajno rešenje koje obuhvata sve što je potrebno za uspesnu online prodaju. Od jednostavnog pokretanja prodavnice, savremenog personalizovanog dizajna, SEO optimizacije i automatizacije procesa, do upravljanja proizvodima, prodajom i kupcima, detaljnih izveštaja, više načina naplate, više opcija isporuke i više kanala prodaje. Shopen omogućava trgovcima odabir načina naplate pouzećem, putem računa i online putem platnih kartica (sistem je povezan sa ChipCard payment procesorom). Pored lične dostave, trgovac može odabrati isporuku putem jedne od kurirskih službi sa čijim sistemima smo izvršili integraciju radi automatizacije procesa obaveštavanja kurira o novim porudžbinama. Sve ovo bez tehničkog predznanja i bez potrebe za angažovanjem stručnjaka.

Umetnost i kultura

Pozorište “Bora Stanković”

Poštovana publiko, s obzirom na novonastalu situaciju i nemogućnost da izvodimo svoje predstave, odlučili smo da, dok traje vanredno stanje, na našem sajtu, i fejsbuk stranici emitujemo snimke naših predstava iz arhive.

Poštovana publiko, s obzirom na novonastalu situaciju i nemogućnost da izvodimo svoje predstave, odlučili smo da, dok traje vanredno stanje, na našem sajtu, i fejsbuk stranici emitujemo snimke naših predstava iz arhive.

Svakog utorka i petka od 20 časova biće emitovan snimak neke od naših predstava sa našeg YouTube kanala. Nakon toga, snimci će ostati dostupni svima koji žele da ih pogledaju u bilo koje vreme.

Umetnost i kultura

Narodna biblioteka Srbije

Digitalni servisi Narodne biblioteke Srbije dostupni su i kada su njena vrata zatvorena za korisnike. Povežite se od kuće!

1. Digitalna Narodna biblioteka Srbije je onlajn servis nacionalne biblioteke za čitanje, gledanje i slušanje. Krenite na put oko sveta kroz našu zbirku putopisne književnosti, zavirite u zbirku stare srpske fotografije, poslušajte zvuk starih ploča, vratite se u vreme kada su ljudi imali vremena. Naše digitalne zbirke su vam na raspolaganju 24 sata dnevno, ostanite kod kuće!

2.Veliki rat je digitalna biblioteka nastala kao rezultat učešća Narodne biblioteke Srbije u projektu Europeana kolekcije 1914-1918 . Pravljena je sa vizijom da na jednom mestu prikupi sve publikacije u vezi sa srpskim narodom, a koje su nastale tokom Prvog svetskog rata. Trenutno je ta građa rasuta po bibliotekama i srodnim ustanovama u zemlji i svetu. Njen cilj je da korisnicima zainteresovanim za temu Prvog svetskog rata omogući istraživanje i korišćenje digitalizovanih kolekcije kako iz NBS tako i drugih institucija koje čuvaju srodnu građu. Takođe, plan je da bude korišćena kao pomoćno nastavno sredstvo u školama.

3.Interaktivna mapa “Put pisma” je nastala kao integralni deo izložbe “Pisati se mogu samo privatne vesti: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata” autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević. Osmišljena je sa ciljem da se predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob. Specifične okolnosti u kojima se našao u godinama 1914–1918. iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.
Ideja je da kroz ovu formu interaktivne mape prikažemo neke od najslikovitijih situacija na koje smo naišli istraživanjem. Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci „Veliki rat“, kao i u privatnim kolekcijama.

4.Repozitorijum DoiSerbia referiše 56 naslova naučnih časopisa iz Srbije, sa punim tekstovima radova za period od 2002. godine do danas. DoiSerbia uključuje preko 44.000 članaka, pri čemu je svakom od njih dodeljen DOI broj. Repozitorijum se ažurira novim zapisima i radovima na dnevnom nivou.

5.Repozitorijum DoiSerbia PhD je skup doktorskih disertacija dostupnih u elektronskom formatu. Svakoj disertaciji je dodeljen DOI broj čime je povećana njihova vidljivost. Takođe, ovaj set podataka sadrži linkove ka punom tekstu disertacije koje se nalaze na univerzitetskim repozitorijumima.

Umetnost i kultura

Exit festival

Specijalni onlajn EXIT muzički program tokom vanrednog stanja – gledajte neobjavljene koncerte sa EXIT festivala i lajv nastupe naših DJ-eva.

Kako bi mladima boravak kod kuće učinio lakšim, EXIT svake večeri od 20:20 časova, putem svoje Fejsbuk stranice, emituje nikad pre objavljene nastupe sa Petrovaradinske tvrđave. Pored svetskih premijera, EXIT donosi i nastupe vodećih srpskih disk džokeja koji tokom vanrednog stanja miksuju uživo iz svog doma. Kada se tome doda i Jutjub kanal EXIT festivala, gde se u svakom trenutku na raspolaganju nalazi više od 1000 sati nastupa i intervjua sa vodećim svetskim zvezdama, ali i dokumentarnih, te brojnih kratkih filmova, ostanak kod kuće postaje prilika da se uz naš najveći festival pronađe izlaz iz ove teške situacije

Rad od kuće

Cisco Webex Meetings

Besplatna platforma za rad i učenje na daljinu, za građane i privredu.

Cisco Webex je cloud platforma, koja omogućava jednostavno rešenje za komunikaciju između svih zaposlenih u kompaniji i spoljnih saradnika, kao i mogućnost organizovanja onlajn sastanaka.

Cisco Webex olakšava organizaciju rada od kuće zaposlenih i nudi opcije razmene poruka i fajlova, audio i video konferencije HD kvaliteta, kreiranje timova i organizovanje onlajn sastanaka.

Besplatni lični Webex nalozi omogućavaju organizovanje sastanka sa maksimalno 100 učesnika. Ovakvu vrstu naloga možete kreirati samostalno na www.cisco.rs/workfromhome.

Besplatni kompanijski Webex nalozi omogućavaju organizovanje sastanka sa maksimalno 200 učesnika i pružaju sve dostupne Webex servise.

Za kreiranje besplatnih kompanijskix Webex naloga, molimo vas kontaktirajte Cisco partnere ili lokalnu Cisco kancelariju na digitalnasolidarnost@cisco.com.

Jugoslovenska Kinoteka
Umetnost i kultura

Jugoslovenska Kinoteka

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima YouTube i Vimeo.

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima YouTube i Vimeo. Na zvaničnoj YouTube stranici Kinoteke svi zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, filmove koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Rad od kuće

Logik poslovni softver

Logik obezbeđuje bez naknade svoj kompjuterski program za kompletnu podršku u praćenju poslovanja malih i srednjih preduzeća dok traje vanredno stanje u Srbiji i 30 dana nakon toga.

Logik obezbeđuje bez naknade svoj kompjuterski program za kompletnu podršku u praćenju poslovanja malih i srednjih preduzeća dok traje vanredno stanje u Srbiji i 30 dana nakon toga. Softver organizuje celokupnu poslovnu evidenciju na jednom mestu i omogućava Vam brz i jednostavan uvid u svaki segment Vašeg poslovanja. Baza podataka može biti u “oblaku”, pa Vaši zaposleni mogu ostati kod kuće i raditi na daljinu. Za preuzimanje kontaktirajte nas na digitalnasolidarnost@logik.rs. #OstaniteZdravi

Rad od kuće

YouTestMe

YouTestMe Nastava je platforma koja nudi rešenje nastavnicima za testiranje znanja učenika. Omogućava kreiranje i distribuiranje ispita i kontrolnih zadataka od kuće, organizovanje testova u okviru predmeta i kurseve za sve razrede.

Platforma pruža mogućnost kreiranja i generisanja testova za učenike i studente, čuvanja banki pitanja, kao i dobijanje kvalitetnih izveštaja. Takođe možete organizovati nastavni materijal, dinamiku nastave i učenja, proveru znanja u okviru nastavnih modula. Naša aplikacija omogućava stvaranje celog, sada virtuelnog, školskog procesa – od predavanja do ocenjivanja.

Virtuelna poseta muzeju

Galerija Matice srpske sa vama kod kuće

Virtuelna šetnja kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske.

Virtuelna šetnja kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske omogućava zainteresovanim posetiocima da “obiđu” prostor postavke i pogledaju umetnička dela srpske umetnost XVIII, XIX i XX veka. Takođe, oni mogu da saznaju i o pedeset odabranih najreprezentativnijih eksponata u postavci putem info prozora na kojima su navedeni osnovni podaci o autoru i delu, kao i da saznaju više o najznačajnijim delima putem priča na srpskom i engleskom jeziku.

Rad od kuće

SAP

SAP je kompanijama i pojedincima omogućio besplatan pristup rešenju Remote Work Pluse by SAP Qualtrics i OpenSAP platformi za učenje.

1. Budući da veliki broj zaposlenih radi od kuće i da je neophodno nastaviti sa radnim aktivnostima i u uslovima pandemije, Remote Work Pulse aplikacija treba da pomogne kompanijama da na lak način identifikuju potrebe zaposlenih u novim uslovima rada (rad od kuće), kao i da saznaju šta je to što bi zaposlenima pomoglo da bi bili efikasniji.

SAP je kompanijama i organizacijama omogućio pristup rešenju Remote Work Pulse by SAP Qualtrics, u trajanju od 3 meseca i bez finansijske nadoknade.

Aplikaciju možete preuzeti preko dole navedenog linka ili direktno kontaktirajte kancelariju SAP West Balkans.

2. Iskoristite vreme pandemije za učenje! SAP je omogućio besplatan pristup platformi za učenje OpenSAR. Platforma je namenjena svima koji bi želeli da se upoznaju sa SAP rešenjima ili da unaprede već stečena znanja.

Pristup platformi je besplatan u neograničenom vremenskom periodu i dostupan preko dole navedenog linka.

Rad od kuće

9mCollab

9mCollab omogućava efikasnu kolaboraciju na daljinu kroz logički struktuirane teme koje vode ka brzom zaključivanju.

9mCollab omogućava efikasnu kolaboraciju na daljinu kroz logički struktuirane teme koje vode ka brzom zaključivanju.

Pomaže organizacijama da brzo formiraju radne grupe, definišu bitne teme i da najznačajnije rezultate komunikacije – zaključke – jednostavno prenesu u bazu znanja. 9mCollab korisniku omogućava manje distrakcije notifikacijama, fokusiraniju komunikaciju vođenu ka zaključku i kreiranje i deljenje znanja. Alat koriste kompanije, NVO, klasteri, asocijacije, različite institucije.

Rad od kuće

Poslovni informacioni sistem SIMA

Poslovni informacioni sistem SIMA Vam omogućava kroz jedinstven interfejs da upravljate svim Vašim procesima u preduzeću od kuće.

Poslovni informacioni sistem SIMA Vam omogućava kroz jedinstven interfejs da upravljate svim Vašim procesima u preduzeću – svoj komunikaciji, svim dokumentima i svim ostalim informacijama značajnim za poslovanje.
Pristup informacionom sistemu je omogućen sa bilo koje lokacije i uređaja.
SIMA je pogodan za sva privredna društva i mogu ga koristiti svi u preduzeću, od rukovodstva preko računovodstva pa sve do zaposlenih sa najmanje dodeljenih privilegija, u interfejsu prilagođenom za radnu poziciju.
Nudimo Vam besplatno na korišćenje:
• Digitalna komunikacija svih zaposlenih u softveru. (chat/poruke po svakom dokumentu u više različitih diskusija)
• Razmena dokumenata unutar preduzeća i grupisanje istih na osnovu više parametra
o Kojoj temi/poslu/ponudi pripadaju
o Po tipu dokumenta
• Zavodna knjiga – elektronski registar svih dokumenata koja ulaze ili izlaze iz firme.
o Mogućnost pregleda, internog elektronskog potpisivanja, diskusije na svakom dokumentu.
• Kreiranje i praćenje zadataka svih zaposlenih
• Pristup mejlu i zavođenje, komentarisanje i pregled u samom softveru.

Rad od kuće

Pantheon

Besplatan PANTHEON poslovni program i alati koji će vam olakšati rad od kuće : PANTHEON u hostingu, elektronska dokumentacija, elektronski računi i elektronska knjiženja.

Besplatan PANTHEON poslovni program i alati za rad od kuće do 31.avgusta.
PANTHEON korisnicima ali i svim preduzećima u Srbiji koja nastoje da optimalno posluju čak i u vreme krize potpuno BESPLATNO ustupamo:

• poslovni program PANTHEON u hostingu
• elektronsko arhiviranje skenirane dokumentacije
• slanje elektronskih računa i
• automatska elektronska knjiženja.

Ovi alati preduzećima mogu olakšati poslovanje pogotovo u vreme kada se radi udaljeno, od kuće i kada bilo kakva fizička razmena dokumenata predstavlja rizik po zdravlje ili je onemogućena zabranom kretanja.

Edukacija

Smart School

Naš IT edu centar Smart School omogućava besplatne vebinare za aktuelne teme: MS Excel napredne funkcije; Bezbednost (Phishing napadi, email zaštita), Odlična saradnja preko Microsoft Teams-a.

Smart doo kao društveno odgovorna kompanija želi da Vam boravak kod kuće tokom pandemije COVID-19 učini što kvalitetnijim. Naš IT edu centar Smart School sa iskustvom od 20 godina i ostvarena partnerstva sa kompanijama Microsoft, EC-Council, Sophos, Pearson VUE, Kryterion, ECDL i Agile Humans, u svom programu ima veliki izbor IT i softskills kurseva, kao i mogućnost prekvalifikacije i stručne sertifikacije u međunarodno priznatim test centrima.
Na osnovu iskustva i interesovanja najavili smo niz besplatnih vebinara za Vas sa aktuelnim temama: MS Excel napredne funkcije; bezbednost (Phishing napadi, email zaštita); jednostavnija saradnja uz Microsoft Teams… Više detalja možete pogledati na navedenim linkovima.

Edukacija

Multisoft

Pionir multimedijalnih obrazovnih programa omogućava besplatnu upotrebu nekih od najpopularnijih programa, naročito onih za najmlađe kao što su Ce De Bukvar, Moj prvi engleski rečnik, Vesela gramatika itd.

Multisoft kao pionir multimedijalnih obrazovnih programa, baš kao i što je to i ranije radio u teška vremena, omogućava besplatnu upotrebu nekih od svojih najpopularnijih programa, naročito onih za najmlađe kao što su “Ce De Bukvar”, “Moj prvi engleski rečnik”, “Vesela gramatika”, “Vežbam ćirilicu” itd, ali i nekih programa za sve starije kao što je “(S)Lepo kucanje”. Rasporedi objavljivanja programa sa vremenom kada će biti dostupni za besplatno preuzimanje (daunlodovanje) sa naših sajtova i načini njihovog korišćenja (bez ikakve instalacije i registracije) se mogu pogledati na našem sajtu.

Rad od kuće

JP Službeni glasnik

JP Službeni glasnik je povereno vođenje Pravno-informacionog sistema Republike Srbije, gde svi mogu pratiti i propise i druge akte o korona virusu COVID-19.

Pravno-informacioni sistem Republike Srbije (PIS RS) uspostavljen je 1. januara 2014. na adresi www.pravno-informacioni-sistem.rs, a njegovo vođenje povereno JP Službeni glasnik.
PIS RS je najsavremeniji i najrelevantniji veb sajt za pretragu zakona i pravnih akata, a svim korisnicima interneta je omogućen besplatan pristup bazi REGISTAR I TEKSTOVI VAŽEĆIH PROPISA I DRUGIH AKATA.
U okviru PIS RS, koji je nedavno unapređen i redizajniran, možete pratiti i sve propise i druge akte o korona virusu COVID-19.

Umetnost i kultura

Kulturni centar Kaleidoskop

Kulturni centar Kaleidoskop okuplja profesionalce, delatnike i institucije u oblasti kulture i izdavač je magazina Kaleidoskop media.

Kulturni centar Kaleidoskop iz Beograda je platforma koja okuplja kako profesionalce , tako i sve zainteresovane delatnike i institucije u oblasti kulture u Srbiji i inostranstvu.
Pokretač smo i izdavač web magazina Kaleidoskop media koji je za kratko vreme pronašao veoma zapaženo mesto na medijskoj i kulturnoj sceni Srbije i regiona -www.kaleidoskop-media.com

Kulturnim institucijama, pojedincima, kao i događajima nudimo medijsku podršku.

Rad od kuće

VIP Mobile

Eyeson, jednostavna platforma za organizovanje video call sastanaka

U ovom periodu je posebno važno da vodite računa o svom zdravlju, zdravlju svojih najbližih i svojih kolega, ali i da ostanete u toku sa poslovnim aktivnostima. Rad od kuće je postao neophodan za veliki broj zaposlenih, a sa tim se javila potreba za onlajn sastancima.

Kako biste efikasno organizovali sastanke, Vip je pripremio Eyeson video konferencije bez naplate do kraja juna 2020. godine.

Rad od kuće

Gombashop

Gombashop platforma omogućava lako i jednostavno kreiranje internet prodavnice.

Gombashop platforma omogućava lako i jednostavno kreiranje internet prodavnice, a poznavanje rada na računaru meri se sa nivoom potrebnim za upravljanje Facebook nalogom.

Ukoliko bismo istakli benefite ovog proizvoda onda bi najuža lista podrazumevala:

-Otvaranje naloga u roku od 2 minuta;
-Aktivacija Banca Intesa mehanizma za plaćanje karticama u roku jednog dana;
-Integracija sa Facebook shop opcijom;
-Optimizovan prikaz za mobilne uređaje;
-Telefonsku korisničku podršku;

Umetnost i kultura

Leskovački kulturni centar

Centar kulture, lepote umetnosti i kreativnosti. Dom za svaku umetničku dušu. Mesto gde se održavaju manifestacije posvećene likovnoj umetnosti, pozorištu, muzici, filmu, književnosti…

Leskovački kulturni centar realizuje sledeće programe i to: Likovni program, Književno-tribinski program, Program izdavanja časopisa i knjiga, Filmski program, Muzički program, Dramski program, Program za decu i mlade i Program za razvoj kulturnog amaterizma.

Rad od kuće

Inception

Softversko rešenje „ARCHILLEUS“ predstavlja platformu za upravljanje dokumentima. Implementirano je na više od 150 kompanija, kako u državnoj upravi, komunalnim preduzećima tako i u privredi.

Softversko rešenje „ARCHILLEUS“ predstavlja platformu za upravljanje dokumentima. Implementirano je na više od 150 kompanija, kako u državnoj upravi, komunalnim preduzećima tako i u privredi.

U sistemu „ARCHILLEUS“ moguće je kreirati kako elektronsku osnovnu evidenciju (elektronski delovodnik) tako i veliki broj pomoćnih evidencija (skraćeni delovodnici, popisi akata, KUF, KIF…). Sistem podržava kako masovnu tako i pojedinačnu digitalizaciju dokumenta, elektronsko potpisivanje i evidenciju elektronski potpisane dokumentacije sa integracijom zvanične mail adrese koju su privredna društva dužna da registruju u APR-u.

Takođe u sistemu „ARCHILLEUS“ moguće je da pravno lice generiše svoju elektronsku arhivu dokumenata, koju će jednostavno učiniti lakše dostupnom a istovremeno omogućiti sigurnost i bezbednost u smislu prava pristupa nad konkretnim dokumentima. Sistem poseduje modul za upravljanje profesionalnim dokument skenerima za masovnu digitalizaciju dokumentacije.

Umetnost i kultura

Narodna biblioteka “Radoje Domanović” Leskovac

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, za vreme vanrednog stanja, organizovala je niz mera i aktivnosti koje su besplatne i prilagođene svim starosnim grupama građana.

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, za vreme vanrednog stanja, organizovala je niz mera i aktivnosti. Aktivnosti koje Biblioteka sprovodi besplatne su i prilagođene svim starosnim grupama građana.

  1. Digitalna biblioteka leskovačke Biblioteke.

Digitalizovani sadržaji i audio-knjige dostupni su na sajtu Biblioteke i svakodnevno se dopunjuju. Pročitajte ili odslušajte knjige naših zavičajnih autora i upoznajte leskovčane i leskovački govor.

  1. Bibliotekari čitaju za najmlađe!

Misleći i na najmlađe, bibliotekari će čitati basne i bajke. Ovu aktivnost možete pratiti svakog dana u 17.00 časova na Yootube kanalu Biblioteke. Prisetimo se starih zaboravljenih, ali i onih popularnih priča, i usmerimo misli ka pravim vrednostima.

  1. Besplatna pripremna nastava iz srpskog jezika i književnosti pod nazivom „Pamet u glavu!“.

Pripremna nastava održava se već sedam godina zaredom, traje osam meseci i završava se neposredno pre polaganja male mature, polovinom meseca juna. Program besplatne pripremne nastave za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika i književnosti primer je institucionalne podrške učenicima i doprinosi njihovoj boljoj interpretaciji, utiče na njihova postignuća na završnom ispitu, a samim tim im povećava šansu da se upišu u željene škole. Ovu nastavu pohađa 40 učenika osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca. Pripremna nastava će se tokom vanrednog stanja organizovati putem Vibera.

  1. Dostava knjiga na kućnu adresu.

Naši najstariji sugrađani, koji imaju preko 65 godina knjige iz pripremljenog kataloga mogu naručiti preko kol-centra grada Leskovca, ili u Biblioteci putem telefona. Kako smo počeli da sprovodimo mere zaštite od epidemije, rad sa strankama je prestao, ali smo za naše najstarije sugrađane, u nameri da im pomognemo da prijatnije provedu vreme do okončanja vanrednog stanja, napravili katalog knjiga. U skladu sa propisanim merama zaštite od virusa COVID 19, prebrisane, dezinfikovne i propisno zapakovane knjige isporučuju bibliotekari, takođe propisno zaštićeni, na kućnu adresu sredom i petkom. Pozajmljene knjige će se vraćati u Biblioteku tek po okončanju vanrednog stanja, a nove isporuke zavisiće od vanrednih mera koje bude uvela Vlada Republike Srbije.

  1. Pravljenje zaštitnih vizira za medicinske radnike u Leskovcu pomoću 3D štampača.

Kako je za izradu jednog vizira potrebno dosta vremena, rad na štampaču iziskuje neprekidni rad. Ovi viziri mogu pomoći u zaštiti od kapljičnog prenošenja zaraze, jer su lekari u direktnom kontaktu sa obolelima. Po svojoj strukturi i dizajnu viziri se mogu koristiti više puta uz dobru dezinfekciju, ili uz zamenu nekih ključnih elemenata.

Do sada je Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu donirano ukupno 66 vizira. Biblioteka je donirala 46, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu 13 i Tehnička škola „RadeMetalac“ 7 vizira. Nastavljamo i dalje sa akcijom, jer znamo da naše malo nekome može značiti mnogo.

Edukacija

Udruženje profesora španskog jezika Srbije

Onlajn platforma na kojoj se nalazi kurs o kulturi Španije.

Udruženje profesora španskog jezika Srbije, zahvaljujući KA2 projektu u okviru Erasmus+ programa, a u saradnji sa partnerima iz Španije i Rumunije, napravilo je online platformu na kojoj se nalazi kurs o kulturi Španije. Projekat je počeo 2018.godine i završava se 2020.godine.

Online kurs je na španskom jeziku, namenjen je profesorima španskog jezika, ali i hispanisitima, studentima i svim poznavaocima i ljubiteljima španskog jezika, književnosti i kulture.

Kurs je napravljen na Moodle platformi. Kurs je besplatan i ostaće besplatan i nakon završetka projekta.

Zainteresovani kandidati se samostalno prijavljuju, u slučaju da se jave neke komplikacije javiti se IT službi na it@apes.edu.rs.

Kurs se sastoji od 9 modula, svaki modul ima četiri kategorije: svakodnevne aktivnosti, istorija, književnost i umetnost.

Svaka kategorija ima uvodna tri pitanja, članak o temi, prezentaciju, video i završni test.

Nakon završenog kursa, najuspešniji polaznici će dobiti nagrade (knjige), a profesor španskog jezika sa najboljim rezultatima dobija stipendiju za usavršavanje u Španiji. Stipendija pokriva troškove smeštaja, kursa, tri obroka i sve kulturne aktivnosti koje škola organizuje.

Umetnost i kultura

Kulturni centar Novog Sada

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada.

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma institucije koja ima za cilj edukacije i  decentralizacije kulture. Zvanični jutjub kanal prenosi programe koje organizuje Kulturni centar Novog Sada i to iz oblasti:  društvena tribina, književnost, muzički program, scenski, likovni… Kulturni centar Novog Sada poznat je po svojoj otvorenosti i prijemčivosti novim tendencijama u kulturi.

Stoga je zasigurno jedna od vodećih kulturnih institucija sa sluhom, kreativnim potencijalom, istrajna u nameri da animira sve generacije. U prilog tome govori i izuzetna posećenost našeg jutjub kanala, čiji je kvalitet javnost prepoznala i rado prati predavanja na temu istorije, geopolitike, društvenih tema…

Kulturni centar Novog Sada oduvek, a posebno u poslednjih nekoliko godina, ostvaruje dinamične međunarodne kontakte u oblasti kulture, sa institucijama i umetnicima, realizujući niz zanimljivih programskih programa, akcija i projekata. Kulturni centar Novog Sada je institucija sa tradicijom od preko pola veka.

Prodaja preko interneta

Pijaca na klik

Onlajn platforma za povezivanje individualnih proizvođača sa kupcima iz urbanih sredina.

Pijaca na klik je mesto na kojem se sreću želje onih koji traže namirnice PROVERENOG KVALITETA i sveži proizvodi POZNATIH LOKALNIH proizvođača.

Kupci su zadovoljni zbog:
• Direktne veze proizvođač – kupac i mogućnosti povezivanja sa lokalnim proizvođačima sa kojima kupac gradi odnos uzajamnog poverenja i uvek zna šta kupujev
• Mogućnosti ocenjivanja proizvoda i kupovine po preporuci
• Bolje cene proizvoda (direktno od proizvođača)
• Kupovina na klik štedi vreme

Umetnost i kultura

Teatar Vuk

Teatar Vuk aktivno se bavi savremenim dramskim autorima, pre svega savremenim srpskim tekstom i razvojem domaćeg pisma.

Teatar Vuk aktivno se bavi savremenim dramskim autorima, pre svega savremenim srpskim tekstom i razvojem domaćeg pisma. Na taj način Teatar Vuk će moći u punom sjaju da ostvari svoju nacionalnu misiju, a to je: stvaranje i negovanje domaće drame. Teatar Vuk razvija saradnju sa svim umetničkim akademijama otvarajući prostor mladim umetnicima. Misija Teatra Vuk je predstavljanje novih tendencija u svetskom pozorištu, otkrivanje mladih pozorišnih talenata (pisaca, glumaca i reditelja) i stalno obnavljanje i okupljanje nove publike.

Rad od kuće

eKapija

eKapija je regionalni poslovni portal.

eKapija je regionalni poslovni portal koji već 15  godina posluje na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine, a od nedavno i na teritoriji Crne Gore. Osim najnovijih aktuelnih vesti i
izveštaja, eKapija obezbeđuje svojim korisnicima ekonomske analize, najave novih investicija, promene u poslovnom okruženju i regulativi, izveštaje sa berze, pregled najnovijih tendera, dodeljenih ugovora, kao i sveobuhvatan katalog firmi.

Za više informacija prijavite se putem linka.

Rad od kuće

mCloud

mCloud nudi profesionalna veb hosting rešenja bez naknade do 31. avgusta svim školama kako bi organizovale onlajn edukaciju i informisanje učenika.

mCloud nudi profesionalna veb hosting rešenja bez naknade do 31. avgusta svim školama kako bi organizovale onlajn edukaciju i informisanje učenika. Sva mCloud rešenja su proizvod domaćih stručnjaka uz opremu koja se nalazi na teritoriji Srbije sa lokalnom podrškom. Veb hosting usluge podrazumevaju prostor za smeštanje veb sajtova škola i Moodle platforme koja je jedna od najkorišćenijih plaftormi za vođenje nastave i držanje časova preko interneta.

Nudimo nekoliko tipova hostinga: shared hosting za veb sajtove, imejlove i manje učionice, kao i virtuelne servere za naprednije Moodle ili slične učionice sa većim brojim učesnika. Usluga podrazumeva samo prostor za hosting, ne i podršku za Moodle i druge aplikacije.

Umetnost i kultura

Kulturni centar “Rumenka”

Virtuelni prikaz izložbe “Jelena Karađorđević-majka poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji”

Dragi posetioci, Usled pandemije koronavirusom i nemogućnosti realizacije i posete kulturnih programa koje ustanova realizuje, nudimo Vam mogućnost da u virtuelnom izdanju pogledate komediju “Kirija” po tekstu Branislava Nušića u izvedbi dramskog studija Kulturnog centra “Rumenka” sačinjenog od osam malih glumaca koji su dramatizaciju dela pripremili pod rukovodstvom glumca SNP-a Strahinje Bojovića.Adaptaciju teksta za ovu dramatizaciju i režiju potpisuje takođe Strahinja Bojović a imena mladih glumaca navedena su na samom početku virtuelnog prikaza komedije.

Pogledajte nesvakidašnju izvedbu klasika naše dramske književnost koji će Vas nasmejati,razveseliti i podsetiti na zaista važne stvari u ovim i svim drugim teškim okolnostima.

Uživajte!

Rad od kuće

Teodesk

Teodesk je platforma za kolaboraciju koja olakšava planiranje procesa i projekata.

Teodesk je platforma za kolaboraciju koja olakšava planiranje procesa i projekata.

Njen Basic paket će u narednom periodu biti besplatan za do 20 članova svakog od timova koji se prijavi.

U ovom trenutku timovima može da pomogne da komuniciraju na jednom mestu, dele među sobom zadatke, dokumente, postavljaju rokove i prate kako teče realizacija njihovih aktivnosti.

Umetnost i kultura

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Mi smo legat intimnog karaktera i kosmopolitskog duha koji promoviše jugoslovensku modernu umetnost i kulturu prve polovine 20. veka.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je muzej posvećen jugoslovenskoj modernoj umetnosti prve polovine 20. veka. Naša ustanova nosi naziv po osnivaču Pavlu Beljanskom, diplomati i kolekcionaru. U Spomen-zbirci možete uživati u remek-delima autora poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, saznati o životu Pavla Beljanskog i naših najznačajnijih umetnika.

Posebno izdvajamo inovativne obrazovne programe koje publici svih uzrasta približavaju modernu umetnost. Među njima su postavka za slepe i slabovide i aplikacija namenjena gluvim i nagluvim osobama, kao i svima koji umetnost žele da iskuse na nesvakidašnji način.

Rad od kuće

Team Inoving

Besplatno korišćenje programa BeeHome koji omogućava da se zadrži visok nivo komunikacije i efikasnosti zaposlenih i timova pri radu od kuće.

Kako bismo Vam olakšali rad od kuće usled vanredne situacije, dajemo besplatno na korišćenje program BeeHome na period od mesec dana!

BeeHome omogućava:

1. Planiranje ličnih obaveza,
2. Raspodelu posla na nivou tima
3.Preciznu internu komunikaciju
4 Jednostavno praćenje toka posla.

BeeHome daje mogućnost da se zadrži visok nivo komunikacije i efikasnosti zaposlenih i timova pri radu od kuće. Za besplatnu aktivaciju možete se prijaviti do 15. aprila 2020. na sajtu.

Umetnost i kultura

Zavičajni muzej Knjaževac

Pozivamo Vas da kroz virtuelnu šetnju, istražujući digitalne sadržaje Zavičajnog muzeja Knjaževac, čitajući, kroz igru i zabavu, provedete kvalitetno vreme.

Zavičajni muzej Knjaževac radi na unapređenju kvaliteta rada a time i na unapređenju pristupačnosti muzeja osobama sa invaliditetom. Deo muzejskih programa i sadržaja dostupni su najširoj publici preko internet prezentacija muzeja, virtuelne ture, vodiča na znakovnom jeziku, besplatnih android aplikacija i audio-video materijala. Jedan od sadržaja je i digitalna čitaonica koja nudi mogućnosti korišćenja ditigalizovanih svih dosadašnjnih izdanja muzeja i zajedničkih izdanja muzeja i drugih ustanova.

Edukacija

Škola plus

Servis obuhvata 500 video lekcija za učenike osnovne škole, od 5. do 8. razreda, za predmete :
srpski jezik, fizika i matematika.

Servis obuhvata 500 video lekcija za učenike osnovne škole, od 5. do 8. razreda, za predmete :
srpski jezik, fizika i matematika.
Celokupan program nastave je usklađen sa nastavnim planom i programom koji je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.
Predavači su autori udžbenika i priručnika naše izdavačke kuće i svi su aktivni u nastavi u osnovnim školama u Srbiji.
Svaka nastavna jedinica ima odgovarajuće video- predavanje u prosečnom trajanju od 20 min

Rad od kuće

ELITE ACADEMY BALKANS

Putem besplatnih webinara ponudićemo besplatne testove provere “zdravlja” kompanija, i dati predloge za reoganizaciju kompanija u cilju poboljšanja rezultata u periodu nakon vandrednog stanja.

ELITE ACADEMY BALKANS je deo italijanske Elite Academy iz Firence, koji se na Balkanu bavi:

1.Poslovnim konsaltingom

2.Reorganizacijom i restruktuiranjem kompanija

3.Kriznim menadžmentom

4.Obukama poslovnih veština vlasnika, menadžera, zaposlenih (soft skills)

5.Testiranjem, selekcijom, obukom i motivacijom zaposlenih – Revolucija u HR sektoru

6. Povezivanjem sa stranim partnerima (Italija, Švajcarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Malta..)

7.Sportskim mental coachingom

Putem besplatnih webinara ponudićemo besplatne testove provere “zdravlja” kompanija, i dati predloge za reoganizaciju kompanija u cilju poboljšanja rezultata u periodu nakon vandrednog stanja. “Dan posle” je po nama veći izazov od trenutnog vandrednog stanja.

Samo najjače, najorganizovanije, najfleksibilnije kompanije će opstati i biti u prilici da u periodu nakon krize, ako ovo vreme iskoriste za pripreme, edukacije i poboljšanje svojih potencijala, steknu veliku prednost nad onima koji će ovaj period “prespavati”.

Podelićemo sa vama najnovije metodologije analize stanja svih sektora u firmi, analize procene i testiranja ljudi kako za nove selekcije, tako i za procenu potencijala menadžera i zaposlenih, najsavremenije i najefikasnije obuke i mnogo drugih korisnih saveta.

Onlajn knjige

Biblioteka Arilje

U ovim teškim danima za sve nas, Biblioteka Arilje stavlja na raspolaganje sva svoja izdanja. Ostani kod kuće!

Biblioteka Arilje je polivalentna ustanova kulture koja je, između ostalih poslova, poslednjih nekoliko godina radila na skeniranju građe zavičajnih autora ariljskog kraja. Takođe, Biblioteka je i sama izdavač pa bi naša izdanja bila besplatna za sve zaintresovane građane koji imaju mogućnost elektronske komunikacije.

Edukacija

Moja matematika

Platforma mojamatematika.com prvenstveno je namenjena učenju matematike na daljinu ali i primeni informatike u matematici.

Platforma mojamatematika.com prvenstveno je namenjena učenju matematike na daljinu ali i primeni informatike u matematici.

Sadržaji na ovoj platformi kontinuirano se dodaju iz dana u dan. Na portalu možete naći video lekcije, kurseve iz matematike i informatike.

Umetnost i kultura

Istorijski arhiv Beograda

Informacije o bogatom arhivskom fondu koji se u arhivu čuva  vezanom za istoriju grada Beograda, pristup publikacijama u elektronskom obliku i onlajn izložbi.

Informacije o bogatom arhivskom fondu koji se u arhivu čuva  vezanom za istoriju grada Beograda, pristup publikacijama u elektronskom obliku i onlajn izložbi.

Preko Digitalnog repozitorijuma pruža se i mogućnost za pretragu oko 1.000.000 prijava prebivališta građana Beograda iz perioda od 1922–1952. i uvid u 494 crkvene matične knjige rođenih, umrlih i venčanih sa teritorije grada Beograda iz perioda 1721-1913.

Umetnost i kultura

Biblioteka “Milutin Bojić”

Od početka vanrednog stanja biblioteka je intenzivirala svoju digitalnu aktivnost na svojim digitalnim platforamama.

Od početka vanrednog stanja biblioteka je intenzivirala svoju digitalnu aktivnost na svojim digitalnim platforamama. Pokrenuta je digitalna platforma za uporedni pregled digitalnih objekata koji su predstavljeni preko IIIF standarda, u Zavičajnoj digitalnoj kolekciji oformljene su posebne kolekcije “Prosveta” i “Stara i retka knjiga” na kojima se svakodnevno objavljuju novi sadržaji. Video kanal biblioteke koji ima preko 200 snimaka događaja iz biblioteke. Pokrenuta je i fejsbuk akcija “Sonet na dan”

Umetnost i kultura

Biblioteka Radoje Domanović

Ostanite kod kuće i upoznajte našu zavičajnu zbirku.

Biblioteka ,,Radoje Domanović” Surdulica  je ustanova kulture koja je, pored ostalog, poslednjih nekoliko godina radila na skeniranju građe zavičajnih autora surduličkog  kraja u okviru projekta koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pod nazivom ,,Sačuvajmo prošlost za budućnost”.  Pored zavičajnih izdanja u sklopu digitalne zbirke imamo i  skeniranu zbirku  stare i retke knjige  kao i zbirku fotografija stare Surdulice.

Platforma za komunikaciju

Lekarinfo

Lekarinfo uz lekare iz struke, psihologe i psihijatre, nudi pomoć građanima i volonterima da u doba COVID-19 pandemije, a i kasnije potraže pomoć koja im je potrebna.

„Razgovarajmo: Crveni Krst: Lekarinfo“ veb portal i Android aplikacija nudi psihosocijalnu pomoć građankama i građanima, kao i volonterkama i volonterima kako bi stresne situacije prouzorkovane posledicama  COVID-19 pandemije lakše prebrodili.

Savremenim tehnologijama omogućili smo svim sugrađanima i volonterima da se iz komfora svog doma kroz razmenu porukama, video i telefonske razgovore obrate stručnjacima-psiholozima za podršku.

Ciljevi ovog projekta i servisa Razgovarajmo: Crveni Krst: Lekarinfo, koje je pokrenulo udruženje Lekarinfo uz podršku Crvenog krsta Srbije je: da se pruži podrška građankama i građanima u vidu psihosocijalne pomoći sa ciljem jačanja kapaciteta pojedinca za prevazilaženje stresa,  a kako bi se poboljšala psihosocijalna dobrobit pojedinaca i zajednice u celini. Psihosocijalna podrška jača otpornost, osposobljava ljude da se povrate i oporave od krize, kao i da se u budućnosti efikasnije nose sa kriznim događajima.

Psihosocijalna podrška se odnosi na aktivnosti kojima se odgovara na psihološke i socijalne potrebe pojedinaca. Ova vrsta podrške ljudima, se odvija uz poštovanje  dostojanstva, kulture, etičke i nacionalne pripadnosti i svih drugih posebnosti, različitosti i mogućnosti pojedinca.

Edukacija

Akademija Filipović

Obuka napravljena po uzoru naših akreditovanih seminara “Multimedijalni sadržaji u funkciji obrazovanja” i “Elektronski portfolio nastavnika, vaspitača, direktora…” Google aplikacije Google aplikacije Video konferencije Kahoot!

Besplatne obuke/vebinari dostupne su svim nastavnicima, vaspitačima….kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Namera nam je da ovih dana omogućimo uključenje u program  nastavnom kadru iz Republike Severne Makedonije. Podatak koji dokazuje da smo učinili pravu stvar je da su se za ovih 37 dana karantina, izolacije…  programu Elektronski portfolio priključilo više od 1600 nastavnika iz Srbije, RS i Crne Gore. Svakodnevno pristižu novi zahtevi i pohvale za ideju i izvanredno programsko rešenje vođenja portfolija. U Srbiji aplikaciju, na današnji dan, koriste 11199 nastavnika iz 1102 ustanove, sa ukupno  73369 objava.

Posebno smo ponosni što je na našu inicijativu naš višegodišnji saradnik iz Mađarske, firma ‘‘Mozaik education‘‘ , svim nastavnicima i učenicima omogućila besplatno  korišćenja  prezentacionog softvera Mozabook bez ograničenja do kraja juna meseca.

Pored besplatne obuke nastavnici su dobili i besplatno korišćenje aplikacije za elektronsko vođenje portfolia (EPortfolio), elektronsku pedagošku svesku, a predškolske ustanove program za elektronsko vođenje vaspitno obrazovne knjige po najnovijem modelu “Godine uzleta“ i modelu“B“ do 31.08.2021.godine