Народна библиотека “Радоје Домановић” Лесковац

Уметност и култура

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организовала је низ мера и активности. Активности које Библиотека спроводи бесплатне су и прилагођене свим старосним групама грађана.

  1. Дигитална библиотека лесковачке Библиотеке.

Дигитализовани садржаји и аудио-књиге доступни су на сајту Библиотеке и свакодневно се допуњују. Прочитајте или одслушајте књиге наших завичајних аутора и упознајте лесковчане и лесковачки говор.

  1. Библиотекари читају за најмлађе!

Мислећи и на најмлађе, библиотекари ће читати басне и бајке. Ову активност можете пратити сваког дана у 17.00 часова на Yootube каналу Библиотеке. Присетимо се старих заборављених, али и оних популарних прича, и усмеримо мисли ка правим вредностима.

  1. Бесплатна припремна настава из српског језика и књижевности под називом „Памет у главу!“.

Припремна настава одржава се већ седам година заредом, траје осам месеци и завршава се непосредно пре полагања мале матуре, половином месеца јуна. Програм бесплатне припремне наставе за полагање завршног испита из српског језика и књижевности пример је институционалне подршке ученицима и доприноси њиховој бољој интерпретацији, утиче на њихова постигнућа на завршном испиту, а самим тим им повећава шансу да се упишу у жељене школе. Ову наставу похађа 40 ученика основних школа са територије града Лесковца. Припремна настава ће се током ванредног стања организовати путем Вибера.

  1. Достава књига на кућну адресу.

Наши најстарији суграђани, који имају преко 65 година књиге из припремљеног каталога могу наручити преко кол-центра града Лесковца, или у Библиотеци путем телефона. Како смо почели да спроводимо мере заштите од епидемије, рад са странкама је престао, али смо за наше најстарије суграђане, у намери да им помогнемо да пријатније проведу време до окончања ванредног стања, направили каталог књига. У складу са прописаним мерама заштите од вируса COVID 19, пребрисане, дезинфиковне и прописно запаковане књиге испоручују библиотекари, такође прописно заштићени, на кућну адресу средом и петком. Позајмљене књиге ће се враћати у Библиотеку тек по окончању ванредног стања, а нове испоруке зависиће од ванредних мера које буде увела Влада Републике Србије.

  1. Прављење заштитних визира за медицинске раднике у Лесковцу помоћу 3Д штампача.

Како је за израду једног визира потребно доста времена, рад на штампачу изискује непрекидни рад. Ови визири могу помоћи у заштити од капљичног преношења заразе, јер су лекари у директном контакту са оболелима. По својој структури и дизајну визири се могу користити више пута уз добру дезинфекцију, или уз замену неких кључних елемената.

До сада је Општој болници, Дому здравља и Заводу за јавно здравље у Лесковцу донирано укупно 66 визира. Библиотека је донирала 46, Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу 13 и Техничка школа „РадеМеталац“ 7 визира. Настављамо и даље са акцијом, јер знамо да наше мало некоме може значити много.