Narodna biblioteka “Radoje Domanović” Leskovac

Umetnost i kultura

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, za vreme vanrednog stanja, organizovala je niz mera i aktivnosti. Aktivnosti koje Biblioteka sprovodi besplatne su i prilagođene svim starosnim grupama građana.

  1. Digitalna biblioteka leskovačke Biblioteke.

Digitalizovani sadržaji i audio-knjige dostupni su na sajtu Biblioteke i svakodnevno se dopunjuju. Pročitajte ili odslušajte knjige naših zavičajnih autora i upoznajte leskovčane i leskovački govor.

  1. Bibliotekari čitaju za najmlađe!

Misleći i na najmlađe, bibliotekari će čitati basne i bajke. Ovu aktivnost možete pratiti svakog dana u 17.00 časova na Yootube kanalu Biblioteke. Prisetimo se starih zaboravljenih, ali i onih popularnih priča, i usmerimo misli ka pravim vrednostima.

  1. Besplatna pripremna nastava iz srpskog jezika i književnosti pod nazivom „Pamet u glavu!“.

Pripremna nastava održava se već sedam godina zaredom, traje osam meseci i završava se neposredno pre polaganja male mature, polovinom meseca juna. Program besplatne pripremne nastave za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika i književnosti primer je institucionalne podrške učenicima i doprinosi njihovoj boljoj interpretaciji, utiče na njihova postignuća na završnom ispitu, a samim tim im povećava šansu da se upišu u željene škole. Ovu nastavu pohađa 40 učenika osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca. Pripremna nastava će se tokom vanrednog stanja organizovati putem Vibera.

  1. Dostava knjiga na kućnu adresu.

Naši najstariji sugrađani, koji imaju preko 65 godina knjige iz pripremljenog kataloga mogu naručiti preko kol-centra grada Leskovca, ili u Biblioteci putem telefona. Kako smo počeli da sprovodimo mere zaštite od epidemije, rad sa strankama je prestao, ali smo za naše najstarije sugrađane, u nameri da im pomognemo da prijatnije provedu vreme do okončanja vanrednog stanja, napravili katalog knjiga. U skladu sa propisanim merama zaštite od virusa COVID 19, prebrisane, dezinfikovne i propisno zapakovane knjige isporučuju bibliotekari, takođe propisno zaštićeni, na kućnu adresu sredom i petkom. Pozajmljene knjige će se vraćati u Biblioteku tek po okončanju vanrednog stanja, a nove isporuke zavisiće od vanrednih mera koje bude uvela Vlada Republike Srbije.

  1. Pravljenje zaštitnih vizira za medicinske radnike u Leskovcu pomoću 3D štampača.

Kako je za izradu jednog vizira potrebno dosta vremena, rad na štampaču iziskuje neprekidni rad. Ovi viziri mogu pomoći u zaštiti od kapljičnog prenošenja zaraze, jer su lekari u direktnom kontaktu sa obolelima. Po svojoj strukturi i dizajnu viziri se mogu koristiti više puta uz dobru dezinfekciju, ili uz zamenu nekih ključnih elemenata.

Do sada je Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu donirano ukupno 66 vizira. Biblioteka je donirala 46, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu 13 i Tehnička škola „RadeMetalac“ 7 vizira. Nastavljamo i dalje sa akcijom, jer znamo da naše malo nekome može značiti mnogo.