Народна библиотека Србије

Уметност и култура

1. Дигитална Народна библиотека Србије је онлајн сервис националне библиотеке за читање, гледање и слушање. Крените на пут око света кроз нашу збирку путописне књижевности, завирите у збирку старе српске фотографије, послушајте звук старих плоча, вратите се у време када су људи имали времена. Наше дигиталне збирке су вам на располагању 24 сата дневно, останите код куће!

2.Велики рат је дигитална библиотека настала као резултат учешћа Народне библиотеке Србије у пројекту Еуропеана колекције 1914-1918 . Прављена је са визијом да на једном месту прикупи све публикације у вези са српским народом, а које су настале током Првог светског рата. Тренутно је та грађа расута по библиотекама и сродним установама у земљи и свету. Њен циљ је да корисницима заинтересованим за тему Првог светског рата омогући истраживање и коришћење дигитализованих колекције како из НБС тако и других институција које чувају сродну грађу. Такође, план је да буде коришћена као помоћно наставно средство у школама.

3.Интерактивна мапа “Пут писма” је настала као интегрални део изложбе “Писати се могу само приватне вести: приватна кореспонденција током Првог светског рата” аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић. Осмишљена је са циљем да се представи један мање познати аспект свакодневице српског народа који је био увучен у ратни сукоб. Специфичне околности у којима се нашао у годинама 1914–1918. изнедриле су потребу за разним видовима приватне кореспонденције.
Идеја је да кроз ову форму интерактивне мапе прикажемо неке од најсликовитијих ситуација на које смо наишли истраживањем. Поред грађе која се чува у Народној библиотеци Србије, коришћена су писма доступна у дигиталној библиотеци „Велики рат“, као и у приватним колекцијама.

4.Репозиторијум DoiSerbia реферише 56 наслова научних часописа из Србије, са пуним текстовима радова за период од 2002. године до данас. DoiSerbia укључује преко 44.000 чланака, при чему је сваком од њих додељен DOI број. Репозиторијум се ажурира новим записима и радовима на дневном нивоу.

5.Репозиторијум DoiSerbia PhD је скуп докторских дисертација доступних у електронском формату. Свакој дисертацији је додељен ДОИ број чиме је повећана њихова видљивост. Такође, овај сет података садржи линкове ка пуном тексту дисертације које се налазе на универзитетским репозиторијумима.